Zenekar

A zenekar 1965-ben alakult Mester József vezetésével. Tagsága a város és a környező falvak fiatal amatőr zenészeiből, a siklósi zeneiskola tanáraiból és növendékeiből tevődik össze, jelenlegi létszáma meghaladja a hatvan főt. Mester József után Juhász Tibor, majd Szőke Sándor vette át a zenekar vezetését. 2002-től az addigi zeneiskolai zenekar önállósodott, azóta egyesületként működik. Az egykori helyi zenekar addigra országosan ismert zenekarrá nőtte ki magát.  2002-ben más változások is végbe mentek a zenekar életében. Szőke Sándor távozása után helyét a siklósi zeneiskola két fiatal tanára, Sztepánovics Gábor és Márki Norbert vette át, akik 2008 augusztusáig vezették a zenekart, majd újra Juhász Tibor került a zenészek élére. A 2002-ben alakult egyesület 2004-ben, a Siklósi Zeneiskola és a Hajdú Imre utcai Általános Iskola egyesítésekor felvette az új intézmény névadójának nevét, de a zenekar megtartotta a Siklós Város Ifjúsági Koncert-fúvószenekara nevet.

A zenekar állandó résztvevője Siklós és a környék kulturális életének, de rendszeres szereplője országos és nemzetközi rendezvényeknek is. Bulgáriában, Horvátországban, Ausztriában, Németországban és Lengyelországban megrendezett találkozók győztes zenekara. Több hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Házigazda zenekarként működött közre a Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál- és Verseny rendezvényein. Hagyományosan évi két helyi „nagy-koncertet” adnak: a 2002. óta minden januárban megrendezett Újévi koncertet, és minden június utolsó szombatján egy nyárköszöntőt a siklósi várban. 2015-ben a júniusi koncerten ünnepelte a zenekar fennállásának 50. évfordulóját, mely keretén belül egy Fúvószenekari Találkozót is szervezett 5 magyar zenekar bevonásával. 2016-ban már nemzetközivé bővült, és 3 magyar együttes mellett egy horvát és egy olasz zenekar is fellépett.

A város a zenekart 2002-ben „Siklós Városért” emlékéremmel tüntette ki, ezt követően 2006-ban a „Rédei Károly Közművelődési Díj” kitüntetést is átvehették, majd 2015-ben egyesületük kapta meg e címet.

Szinte hagyománnyá vált 2003 és 2014 között minden év augusztusában a saját szervezésű zenekari tábor Kustánszegen, ahol a pihenés mellett próbák és koncertek voltak. Ilyenkor rendszerint felléptünk Zalaegerszegen, Hévízen, Zalakaroson, Kehidakustányban, Kustánszegen, Barlahidán és Mikekarácsonyfán és a környező településeken. Mind a helybéli lakosok, mind a zenekari tagok minden évben várták ezt az egy hetet. 2016-ban viszont szakítottunk ezzel a hagyománnyal, és az elmúlt 3 évben Crikvenicába utaztunk, megnéztük a tengert. A szakmai felkészülés mellett csapatépítő szerepe is van a tábornak, melyen egyre nagyobb létszámban vesznek részt a zenekar tagjai.

2017 nyarán, kísérleti jelleggel összeálltunk a pécsi Vasasi Bányász Fúvószenekarral, hogy egymást segítve, és kiegészítve lépjünk a közönség elé. Ennek a fúziónak az eredményét láthatták már a 2018-as újévi koncerten is. Az egyesülés óta 3 karnagy segíti a zenekar szakmai munkáját: Juhász Tibor, Kovács Zsolt és Vucseta László.

A zenekar repertoárja igen változatos, megtalálható benne a XVI. századi táncoktól a német nemzetiségi zenén, a musical-átiratokon át, a popfeldolgozásokig és XX. századi fúvószenekarra írt darabokig szinte minden stílus.

Az együttes célja az igényesen hangszerelt fúvószenekari művek professzionális megszólaltatása, hogy ezáltal emlékezetes zenei élményt nyújtson a közönségének.